Nu al uitstekende serie voor De Graafschap en Telstar

Het komt slechts zelden voor dat een ploeg in de eerste drie wedstrijden van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zonder tegentreffer blijft. Momenteel hebben liefst twee clubs deze serie neergezet: De Graafschap en Telstar.

Dat dit een bijzondere prestatie is, blijkt uit het feit een dergelijke serie in de laatste acht jaar niet meer is voorgekomen. De laatste club die het doel in de eerste drie duels schoon hield, was FC Volendam in 2011/’12. De Wijdbroeken presteerden dat met Robbin Ruiter op doel. Hij verdiende een seizoen later een transfer naar FC Utrecht en speelt nu bij PSV.

Een andere doelman die bij PSV onder contract staat, is verantwoordelijk voor de drie clean sheets van De Graafschap: Hidde Jurjus. Hij was dit seizoen al goed voor elf reddingen, waaronder vier in de laatste wedstrijd tegen FC Volendam. Telstar heeft drie keer de nul gehouden met een nieuwe doelman. Anthony Swolfs (foto) kwam deze zomer van AA Gent en was al verschillende keren belangrijk voor de Velsenaren. De Belg verrichte bijvoorbeeld twaalf reddingen, waaronder acht tegen Excelsior. Geen keeper maakte dit seizoen meer reddingen in een duel in de Keuken Kampioen Divisie.

De credits mogen overigens niet alleen naar de doelmannen gaan, maar ook naar de verdedigers. De Graafschap kreeg in de eerste drie speelronden maar elf schoten op doel te verwerken; slechts twee teams incasseerden er minder. Telstar doet het met twaalf schoten op doel tegen ook niet slecht. De defensies van beide ploegen staan dus weinig gevaarlijke schoten van de tegenstander toe. Daarvan profiteren Jurjus en Swolfs.

Vrijdag volgen er voor beide clubs pittige uitwedstrijden: De Graafschap gaat op bezoek bij TOP Oss, terwijl Telstar een paar kilometer verderop tegen N.E.C. speelt. Kunnen de defensies in speelronde vier weer uitblinken?