` Ozan Kökcü is de nieuwe troef voor de Vissersderby | Keuken Kampioen Divisie

Ozan Kökcü is de nieuwe troef voor de Vissersderby

Voor de streekgenoten FC Volendam en Telstar begint 2022 direct met hun Vissersderby. De ploeg van trainer Andries Jonker wil zich zondag revancheren voor de ontmoeting van eerder dit seizoen, toen Volendam in Velsen-Zuid met liefst 1-5 te sterk was. Dat wordt echter geen gemakkelijke opgave voor de Witte Leeuwen, want de Wijdbroeken verloren geen van de laatste achttien competitiewedstrijden en hebben met Robert Mühren de vice-topscorer van de competitie in de gelederen. Toch heeft ook Telstar ijzers in het vuur.

De Vissersderby kent een rijke historie, want de wedstrijd is in alle competities al 75 keer gespeeld. Twee jaar na de oprichting van Telstar in 1963 had de eerste editie plaats: op 7 november 1965 werd het 1-0 voor de Velsenaren in de groepsfase van de strijd om de KNVB-beker dankzij een doelpunt van Fred Dikstaal. In totaal wonnen de Witte Leeuwen deze clash 23 keer, maar daar staan 33 Volendamse zeges tegenover. In de laatste jaren is de derby voornamelijk een prooi geworden voor FC Volendam, want het Andere Oranje bleef ongeslagen in de laatste zeven onderlinge ontmoetingen in de Keuken Kampioen Divisie (4 zeges, 3 keer gelijk). De laatste zege van Telstar dateert van februari 2018, toen de club met overtuigende cijfers won in eigen stadion (5-2).

Om deze prestatie te herhalen moet het elftal van Jonker het vooral hebben van strijd in de lucht, want alleen Roda JC won dit seizoen procentueel gezien meer kopduels (57,1%) dan Telstar (56,7%). Dat vertaalt zich ook naar gevaar voor het vijandelijke doel: de Velsenaren maakten hun laatste twee competitiedoelpunten met het hoofd. Verder dateert de laatste tegentreffer uit een kopbal alweer van 22 oktober.

Ook heeft Telstar met Ozan Kökcü (foto) een nieuwe troef in aanvallend opzicht in handen. De 23-jarige broer van Feyenoorder Orkun, was dit seizoen tot voor kort steevast invaller in de ploeg van Andries Jonker, maar kreeg vlak voor de Kerst een kans in de basis. In die twee duels, waarin Telstar ongeslagen bleef, liet hij zien waarom de trainer hem het vertrouwen gaf: hij was de Telstar-speler met de meeste schoten (4), balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied (10) en geslaagde dribbels (5) in deze wedstrijden. Omgerekend naar gemiddelden per negentig minuten is Kökcü de Witte Leeuw met de meeste schoten (2,9) van alle spelers die meer dan één ontmoeting meededen.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`