SC Cambuur blijft de doelpuntenmachine van de Keuken Kampioen Divisie

SC Cambuur blijft de doelpuntenmachine van de Keuken Kampioen Divisie. De Friezen leden weliswaar puntenverlies tegen Go Ahead Eagles (0-2) en TOP Oss (2-2), respectievelijk de huidige nummer zeventien en negentien van de ranglijst, maar na deze teleurstellingen pakte de ploeg de draad weer op. En dat de overwinningen op Jong FC Utrecht (5-2) en Helmond Sport (5-1) gepaard gingen met veel treffers, is niets nieuws voor Cambuur.

In het afgebroken 2019/’20 eindigde de club op 68 doelpunten na 29 speelronden. In slechts drie seizoenen in de Eerste Divisie scoorde zij vaker (80 in 1986/’87, 78 in 2009/’10 en 2016/’17). Als het aantal goals wordt gedeeld door het aantal wedstrijden was vorig seizoen wel de meest trefzekere jaargang in de clubhistorie met 2,34 doelpunten gemiddeld. Sinds de zomer heeft Cambuur die lijn doorgetrokken en is op weg om zelfs 1986/’87 te overtreffen. In zes wedstrijden vonden de Leeuwarders immers 21 keer het net: meer dan iedere andere ploeg met een prachtig gemiddelde van 3,5 goals per duel.

Ter vergelijking: vorig seizoen had Cambuur op dit punt ‘pas’ vijftien doelpunten gemaakt, een gemiddelde van 2,5. Het seizoen is uiteraard nog jong, maar mocht de formatie van trainer Henk de Jong in de buurt blijven van het huidige gemiddelde zou het seizoenrecord in de Eerste Divisie kunnen sneuvelen. Dat staat op naam van Heracles Almelo, dat in 1960/’61 liefst 115 keer doel trof.

SC Cambuur vond dit seizoen al in drie wedstrijden minstens vijf keer het net. Dit gebeurde ook in zes andere seizoenen, maar nooit slaagden de Leeuwarders er vaker dan vier keer in tijdens een seizoen in de Eerste Divisie. De veelvoud aan vijfklappers kunnen de Leeuwarders zondag nog een record opleveren. Nooit eerder maakte de club in drie opeenvolgende duels op dit niveau minstens vijf goals. Dit is in de historie van de Eerste Divisie pas vier clubs gegeven: ADO Den Haag in 1957, Blauw-Wit in 1961 en Sittardia in 1956 en 1965. Nummer achttien FC Dordrecht lijkt een tegenstander om het Leeuwarder doelpuntenimperium verder uit te breiden. Of krijgen de Friezen het toch weer lastig tegen een op papier zwakkere ploeg?