Sparta Rotterdam in bloedvorm!

Met een achterstand van tien punten op koploper FC Twente lijkt het kampioenschap verweg voor Sparta Rotterdam. Toch hebben de Kasteelheren nog genoeg om voor te spelen. In de huidige vorm manifesteren de Rotterdammers zich tot één van de favorieten in de Keuken Kampioen Play-Offs om promotie naar de Eredivisie af te dwingen.

Sparta is immers bezig aan een uitstekende serie: al negen competitieduels werd er niet meer verloren (W7, G2). Dat is momenteel de langste ongeslagen reeks van alle ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. Dit hele kalenderjaar ging er bovendien slechts één duel verloren. Het mag duidelijk zijn: op basis van dergelijke resultaten solliciteren de Spangenaren naar Eredivisievoetbal.

Is dit ook zo op basis van het spel? Daar valt wel het één en ander op aan te merken. Zo valt de beslissing vaak pas laat in de wedstrijd: liefst twintig keer scoorden de Rotterdammers in het laatste kwartier. Dat is minstens vijf treffers meer dan iedere andere ploeg in de Keuken Kampioen Divisie, wat Sparta acht punten heeft opgeleverd. Toch zou het te ver gaan om Sparta Rotterdam af te schilderen als een ploeg die geluk heeft met late goals. De statistieken laten zien dat de organisatie staat als een huis. Sparta kreeg van alle ploegen dit seizoen de minste schoten tegen (350) en schoot zelf na Jong Ajax het vaakst van alle teams (572). Volgens Cruijffiaanse wijsheden ben je geneigd te concluderen: de ploeg die vaker schiet dan de tegenstander, heeft een betere kans om te winnen. Wanneer de Rotterdammers deze vorm doorzetten, zou het niet gek zijn als de formatie van trainer Henk Fraser (foto) uiteindelijk promoveert.