` Standaardsituaties en kopgoals zijn specialiteiten van NEC | Keuken Kampioen Divisie

Standaardsituaties en kopgoals zijn specialiteiten van NEC

De eerste zege van N.E.C. bij Jong Ajax was historisch voor de club uit Nijmegen, maar tegen de beloften uit Amsterdam liet de ploeg van trainer Rogier Meijer vooral zien dat kopgoals en standaardsituaties tot haar specialiteiten horen. Dat uitgerekend Edgar Barreto matchwinner werd door het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen uit een hoekschop van Elayis Tavsan is eveneens het vermelden waard.

Edgar Barreto (foto) kwam afgelopen zomer na vele jaren in Italië terug bij de club waar het voor hem in Europa begon. De Paraguayaan heeft tot dusver het vertrouwen terugbetaald: hij speelde immers 26 wedstrijden en kwam daarin tot drie goals en vier assists. Ondanks zijn leeftijd zit de sleet er dus nog lang niet op: de 36-jarige is na Jacob Mulenga zelfs de oudste speler en doelpuntenmaker dit seizoen in Keuken Kampioen Divisie.

In aanvallend opzicht is de routinier vooral gevaarlijk bij standaardsituaties. Al zijn drie treffers ontstonden op dezelfde manier: hij kopte raak uit een hoekschop. In 2020/’21 scoorde in de Eerste Divisie alleen Erik Schouten vaker op die manier (4 keer voor SC Cambuur). Barreto is overigens niet het enige gevaar bij N.E.C. als het gaat om dode spelmomenten; dat zo langzamerhand een handelsmerk van het elftal van Meijer mag worden genoemd. Zo was alleen SC Cambuur vaker trefzeker op deze wijze (29 maal) dan de Nijmegenaren: 23 keer, net als NAC Breda, de aankomende opponent.

Het is ook geen verrassing dat N.E.C. hoog scoort als het gaat om kopgoals: alleen Almere City FC was dit seizoen vaker trefzeker met het hoofd (25 keer) dan de club uit Nijmegen, dat tot dusver zeventien kopdoelpunten noteerde. Als het gaat om kopkracht is de ploeg van Meijer bezig aan een opvallende reeks: elk van de laatste vier doelpunten (3 tegen Jong AZ en één Jong Ajax) waren kopdoelpunten. Voor een reeks van vijf opeenvolgende kopgoals moeten we ruim vijfenhalf jaar terug: de laatste ploeg die vijf opeenvolgende doelpunten in de Eerste Divisie met het hoofd maakte, was Fortuna Sittard in augustus 2016. De Limburgers scoorden toen zelfs zes keer op rij op die manier.

`