Strijd, passie en ervaring op de Adelaarshorst

Go Ahead Eagles is het seizoen wisselvallig begonnen. De ploeg van trainer Jack de Gier (foto) pakte zes punten uit de eerste vier wedstrijden, maar haalde daarbij wel de volle buit in de eigen Adelaarshorst. Tegenstander Excelsior is met negen uit vier sterker begonnen, maar treft in de Deventenaren een geduchte tegenstander.

De laatste jaren heeft Excelsior het opvallend vaak lastig tegen de Eagles. De Kralingers wonnen in alle competities slechts twee van hun laatste tien wedstrijden tegen Go Ahead en verloren vier van die duels (G2). De Rotterdammers scoorden in slechts één van die ontmoetingen vaker dan één keer en maakten in die tien wedstrijden in totaal negen doelpunten. Op hun beurt vonden de Sallanders in die periode negentien maal het net. De laatste keer dat Excelsior op bezoek bij Go Ahead een zege boekte, was in maart 2005. Destijds werd er met 0-3 gewonnen in de Adelaarshorst.

Wanneer het komend weekeinde vooral op passie en strijd aankomt, lijkt de ploeg uit Rotterdam in het voordeel. Excelsior won dit seizoen 240 persoonlijke duels, meer dan iedere andere ploeg. Procentueel gezien doet Excelsior het ook goed op dat vlak, want de ploeg van trainer Ricardo Moniz won 54,8 procent van de persoonlijke duels en is samen met FC Den Bosch de formatie met het hoogste succespercentage in die duels. Go Ahead won slechts 163 persoonlijke duels, alleen Jong PSV (156) won er minder, procentueel gezien deed zelfs geen ploeg dit slechter dan de Deventenaren (44,9%).

Komende zaterdag zien de toeschouwers in elk geval twee ervaren ploegen aan het werk. Alleen de basisopstelling van De Graafschap (26 jaar en 235 dagen) is dit seizoen gemiddeld ouder dan het elftal van Excelsior (26 jaar en 104 dagen), terwijl verder alleen TOP Oss (26 jaar en 36 dagen) gemiddeld ouder is dan de Eagles (25 jaar en 349 dagen). Wie het meest heeft aan deze ervaring moet zaterdagavond blijken.