TOP Oss uiterst succesvol met standaardsituaties

TOP Oss boekte vrijdag een 2-1 zege op Jong FC Utrecht dankzij een treffer in blessuretijd van Samet Bulut. Na een zware periode doen de Ossenaren het momenteel prima in de Keuken Kampioen Divisie: TOP verloor slechts twee van de laatste zes wedstrijden, nadat de ploeg zeven van de acht duels daarvoor verloor.

Vrijdag wacht FC Eindhoven, dat vooral op één ding moet letten in het treffen met TOP Oss. De recente punten kwamen immers voornamelijk tot stand door een specialiteit van de ploeg van trainer Klaas Wels: de standaardsituatie. De 1-0 tegen Jong FC Utrecht ontstond uit een hoekschop van Grad Damen. Bepaald geen toeval, want vijf van de laatste zeven doelpunten kwamen tot stand uit een corner.

Het succes van de ploeg van Klaas Wels in standaardsituaties is ook terug te zien in de cijfers. TOP Oss is dit seizoen de deelnemer aan de Keuken Kampioen Divisie die procentueel het vaakst scoorde uit hoekschoppen: 27 procent van de treffers werd op deze manier gemaakt (7 van de 26). Ook als we kijken naar alle doelpunten uit spelhervattingen, is TOP relatief de beste van de competitie (42% – 11 uit 26).

De complimenten voor de spelers en de technische staf zijn dus op zijn plaats en die mogen zeker naar Philippe Rommens (foto), die dit seizoen verreweg de meeste hoekschoppen nam: 84. Van deze corners kwamen er dertig aan bij een ploeggenoot in het strafschopgebied van de tegenstander. Alleen Jordy Croux (46) en Jellert van Landschoot (31) lukte dat vaker dit seizoen.

Vrijdag reist TOP naar het Jan Louwers Stadion voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven, de ploeg die drie plaatsen hoger bivakkeert op de ranglijst. Het elftal van trainer Ernie Brandts is in vorm: de Eindhovenaren zijn, met Cambuur en De Graafschap, één van de drie clubs met zes punten uit de laatste twee duels. TOP heeft wel de recente historie mee. De Ossenaren wonnen vijf van de laatste zeven onderlinge ontmoetingen in de competitie. Verder kwam TOP in deze zeven wedstrijden achttien keer tot scoren, een gemiddelde van 2,6 treffers per duel. Eerder dit seizoen won de ploeg met 3-1 van Eindhoven, mede dankzij twee doelpunten van Giovanni Büttner.