` TOP Oss weer met vertrouwen op weg naar de jubileumderby bij FC Den Bosch | Keuken Kampioen Divisie

TOP Oss weer met vertrouwen op weg naar de jubileumderby bij FC Den Bosch

Voor Noordoost Brabant wordt het een speciale vrijdag, want voor de vijftigste keer staat de derby tussen FC Den Bosch en TOP in de Eerste Divisie op het programma. Hoewel er uitgerekend bij dit jubileum geen publiek aanwezig mag zijn, begint niet alleen de thuisclub met een goed gemoed aan de wedstrijd, want ook de gasten uit Oss lijken de weg omhoog te hebben ingeslagen. De ploeg van Bob Peeters boekte na een reeks nederlagen weer twee remises in de aanloop naar de kraker.

Het is dus de vijftigste keer dat TOP en FC Den Bosch elkaar ontmoeten op het tweede niveau van Nederland. De balans slaat uit in het voordeel van de club uit de hoofdstad van Noord-Brabant met 27 zeges voor de Bosschenaren, tegenover dertien voor Oss (9 keer werd het gelijk). Sinds de eerste ontmoeting op 7 september 1991, toen Den Bosch met 1-3 te sterk was in Oss, is deze wedstrijd door de jaren heen uitgegroeid tot een echte burentwist die overigens in alle competities zijn jubileum al heeft gehaald. De clubs hebben elkaar ook één keer ontmoet in de KNVB-beker: in oktober 2011 ging TOP Oss toen door naar de volgende ronde dankzij een 3-1-zege.

In de laatste seizoenen kende TOP weinig succes in deze regionale clash. De club won slechts één van de laatste negen ontmoetingen met de streekgenoot. Die ene zege had plaats in de thuiswedstrijd van vorig seizoen, toen het 2-0 werd dankzij doelpunten van Mart Remans en Kyvon Leidsman. Oss gaat de derby wel in met meer zelfvertrouwen dan in oktober het geval was geweest, want na zeven opeenvolgende nederlagen hield de ploeg van trainer Bob Peeters (foto) in de laatste twee competitiewedstrijden zowel Jong PSV als Helmond Sport op een gelijkspel.

Het volgende doel is dus zijn om in drie competitiewedstrijden op rij een nederlaag te voorkomen, iets dat TOP dit seizoen nog niet lukte. Ook de clean sheet tegen Helmond (0-0) was welkom, want in de tien wedstrijden daarvoor moest de ploeg telkens minimaal één tegentreffer toestaan. Toch is de verdedigende stabiliteit eerder een beeld van de Ossenaren dan de reeks met tegendoelpunten, want de club hield in 2021 al tien keer de nul in de competitie. Alleen in 2018 behaalde TOP Oss in één kalenderjaar meer clean sheets (12 keer – ook 10 in 2019). Met een jubileumderby zonder tegendoelpunt komt de formatie van Bob Peeters dus een stap dichterbij het clubrecord.

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`