Wordt Henk Fraser de opvolger van Adri van Tiggelen?

Voor Sparta Rotterdam begon zondag de strijd om de Keuken Kampioen Play-Offs met een 0-2 zege bij TOP Oss. De Rotterdammers eindigden tweede in de reguliere competitie en willen via de seizoensafsluiter zorgen voor het 54e seizoen Eredivisievoetbal op het Kasteel. Alleen Ajax, Feyenoord en PSV waren meer jaren actief in de Eredivisie (63). Door de promotie van FC Twente (52 seizoenen) spelen vier van de vijf clubs met de meeste Eredivisie-jaren achter hun naam weer op het hoogste niveau in Nederland. Gaat het Sparta lukken om de top vijf compleet te maken?

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan gezien de historie van Sparta Rotterdam in de play-offs om promotie/degradatie. De Spangenaren wisten slechts drie van de voorgaande tien deelnames te winnen en verloren zelfs de laatste vijf. In vier van die gevallen lukte het Sparta wel om de finale te halen, maar kreeg de ploeg daar de deksel op de neus: FC Emmen was vorig seizoen te sterk voor de Kasteelbewoners, in 2014 lukte het FC Dordrecht om de provinciegenoot te verslaan, in 2013 maakte Roda JC een einde aan de promotiedroom en in 2010 was het stadgenoot Excelsior dat in de absolute slotseconden Sparta uitschakelde.

De laatste keer dat een play-off avontuur voor Sparta positief eindigde, was in 2005. In een groep met Helmond Sport, PEC Zwolle en De Graafschap verzamelden de Rotterdammers onder leiding van trainer Adri van Tiggelen dertien punten. Daarmee was terugkeer naar de Eredivisie een feit.

In totaal speelde Sparta Rotterdam vijftig wedstrijden in de strijd om promotie/degradatie, waarin de ploeg negentig treffers noteerde. Van alle ploegen die minimaal vijftig promotie/degradatie-duels speelden, kwam er geen enkel team tot zoveel doelpunten per wedstrijd als Sparta (1,8) en ook het aantal tegentreffers in die wedstrijden (66) is relatief laag te noemen. Het lijkt dus vooral een kwestie te zijn van een tegendoelpunt op een verkeerd moment voor de Rotterdammers.

Historisch gezien is TOP Oss een fijne tegenstander voor Sparta. Hoewel de meest recente ontmoeting met de Ossenaren een zware thuisnederlaag opleverde (1-4), zijn de algehele cijfers uitstekend te noemen. Slechts twee van de voorgaande achttien ontmoetingen in alle competities werden verloren (W11, G5) en Sparta kwam gemiddeld tot 2,7 treffers per duel met Oss. Wat dat betreft lijkt het halen van de finale een haalbare kaart, maar zoals de eerste ronde van de Keuken Kampioen Play-Offs al bewees: zekerheid heb je nooit in het voetbal.