Zon komt door in Nijmegen

Na een zwakke periode waarin N.E.C. zes van de acht wedstrijden verloor (W1, G1), werd er in de laatste acht competitieduels juist geen enkele nederlaag meer geleden (W3, G5). De Nijmegenaren zijn samen met FC Twente de enige ploeg die niet verloor in de laatste acht speelrondes en bovendien kwamen ze in die periode vaker tot scoren dan elke andere ploeg (19 keer).

In die acht duels was niemand zo succesvol als Ferdy Druijf (6 keer), die ondanks zijn geringe aantal duels (9) al bijna clubtopscorer van dit seizoen is. Alleen Sven Braken (9 goals in 19 duels) en Jonathan Okita (8 goals in 27 wedstrijden) lieten meer doelpunten voor N.E.C. aantekenen dan Ferdy Druijf (7 treffers in 9 duels).

Hoewel Druijf dus ook in Nijmegen bewijst een ijzersterke goalgetter te zijn, heeft N.E.C. hier en daar toch nog pech in de afronding. In 2019 raakte de club zeven keer de paal of lat, waaronder in drie duels die uiteindelijk in een gelijkspel eindigden. Alleen FC Twente (11 keer) en RKC (8) schoten dit kalenderjaar vaker op het aluminium dan N.E.C., dat ook op basis van Expected Goals de grootste kansen creëerde in 2019 (xG van 18,2). De zon lijkt dus door te breken in Nijmegen en het verleden heeft al vaker uitgewezen dat het in de Keuken Kampioen Divisie vooral gaat om pieken op het juiste moment. Het zou zomaar kunnen dat de ploeg van Jack de Gier aan het eind van het seizoen toch nog een rol gaat spelen in de strijd om promotie.

Een belangrijke eerste stap daarbij moet vrijdag worden gezet tegen FC Den Bosch, de huidige nummer vier van de competitie. Een overwininnig zou immers een plaats in het linkerrijtje voor N.E.C. kunnen betekenen. Het is de vraag of dat gaat lukken tegen een getergd FC Den Bosch. Die ploeg won vorige week na een reeks van zes competitieduels zonder zege (G3, V3) eindelijk weer eens en zal daar een goed vervolg aan willen geven. Kijkend naar de recente uitslagen tussen deze clubs valt er eigenlijk geen peil op te trekken: van de laatste tien ontmoetingen in alle competities won N.E.C. er vier, FC Den Bosch er drie en werd het drie keer gelijk.