` Extra maatregelen na misdragingen in stadions | Keuken Kampioen Divisie

Extra maatregelen na misdragingen in stadions

Naar aanleiding van de recente reeks incidenten en het onacceptabele gedrag van een (kleine) groep bezoekers in en om het stadion, hebben de clubs, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Supporterscollectief en KNVB deze week een werkgroep gevormd. Op basis hiervan zijn de KNVB en clubs tot de volgende conclusies gekomen:

  • Bij het aanhoudend op het veld gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, volgen er altijd waarschuwingen van de stadionspeaker. Stopt het gooien niet, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en de catering bij de betreffende vakken gesloten.
  • Personen worden bij het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, kwetsende spreekkoren, geweld tegen personen en/of goederen en het dragen van gezichtsbedekking altijd bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Een stadionverbod vanaf 12 maanden gaat altijd samen met een geldboete.
  • Voor alle uitsupporters wordt een uitkaartverplichting ingesteld. In ieder geval tot aan het einde van dit kalenderjaar geldt er een registratieplicht voor alle supporters in het bezoekersvak. Dit betekent dat bij de wedstrijdorganisatie een zodanig kaartverkoop gerealiseerd wordt, dat het voor supporters van de bezoekende club niet mogelijk is om kaarten anders dan via de Uitkaart te verkrijgen.
  • Elk spreekkoor dat kwetsend is voor een individu of groep is onacceptabel. Het is aan de clubs om hier altijd en direct tegen op te treden volgens het stappenplan voor de bestrijding van verbaal geweld (handboek competitiezaken betaald voetbal, paragraaf 3.10 – richtlijn bestrijding verbaal geweld – pagina 57).
  • Het betaald voetbal zet in op de persoonsgerichte aanpak binnen de huidige maatregelen: de goeden mogen niet of anders zo min mogelijk lijden onder de kwaden. Daar willen we ons voor blijven inzetten. Mocht een vermindering van incidenten uitblijven, dan komen we in de laatste fase waarbij het verhogen van straffen, weren van (uit)supporters en het nog sneller stilleggen of zelfs staken van wedstrijden tot de mogelijkheden gaan behoren. We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen.

Wij hopen met heel ons voetbalhart dat alle aandacht, onze gezamenlijke aanpak en de genoemde acties zullen leiden tot een vermindering van het aantal incidenten in en rondom de voetbalstadions. We hopen dit te bereiken samen met de Supporters Liaison Officers (SLO), die constant in contact is met de verschillende supportersgroepen.

Betaald voetbal is topsport en topamusement, dat willen we niet laten verpesten.

KNVB

Eredivisie CV

Keuken Kampioen Divisie

Ajax

AZ

FC Groningen

FC Twente

FC Utrecht

Feyenoord

Fortuna Sittard

Go Ahead Eagles

Heracles

N.E.C. Nijmegen

PEC Zwolle

PSV

RKC Waalwijk

SC Cambuur

SC Heerenveen

Sparta Rotterdam

Vitesse

Willem II

ADO Den Haag

Almere City FC

De Graafschap

Excelsior Rotterdam

FC Den Bosch

FC Dordrecht

FC Eindhoven

FC Emmen

FC Volendam

Helmond Sport

MVV Maastricht

NAC Breda

Roda JC

Telstar

TOP Oss

VVV-Venlo

Keuken Kampioen Naamgevend partner
Cruyff Foundation Maatschappelijk partner
Responsible Betting partner
Official Dealmaker
Predator Esports partner
KKD-partners
`