Opnieuw zijn spelers mede via de Keuken Kampioen Divisie naar topcompetities gegaan
Nieuws

Opnieuw zijn spelers mede via de Keuken Kampioen Divisie naar topcompetities gegaan

De Keuken Kampioen Divisie heeft zich deze zomer opnieuw bewezen als kweekvijver voor spelers die mooie carrières opbouwen. Nu de stof van de transferperiode is neergedaald, blijkt dat enkele jongeren mede via het tweede niveau van Nederland de overstap hebben gemaakt naar de grootste competities van Europa.

Na twee indrukwekkende seizoenen bij Feyenoord stapte Mats Wieffer bijvoorbeeld over naar Brighton & Hove Albion in de Premier League. De echte kenners hadden de middenvelder natuurlijk al opgemerkt toen hij nog uitkwam namens Excelsior, want destijds maakte hij al indruk met zijn vermogen om de bal af te pakken en daar vervolgens iets goeds mee te doen. In zijn laatste seizoen op dit niveau was hij degene met de meeste veroveringen van de bal (327) en alleen Jearl Margaritha noteerde toen meer geslaagde dribbels (109) dan Wieffer (80/135, Bryan Limbombe ook 80). Verder verstuurden slechts zes spelers meer passes richting het laatste derde van het veld dan de middenvelder (327). In totaal kwam hij 66 wedstrijden in de Eerste Divisie in actie, waarvan 65 voor de ploeg uit Kralingen (1 voor FC Twente). 

Voor veel spelers is dit een prettige competitie om de eerste stappen in het profvoetbal te zetten. Zo ook voor Crysencio Summerville (foto), die achttien duels in de Eerste Divisie speelde voor FC Dordrecht en hierin vijf keer scoorde. Na een succesvol seizoen bij Leeds United in de Engelse Championship, stapte de buitenspeler over naar West Ham United. Slechts twee spelers waren vorig seizoen bij meer doelpunten in de Championship betrokken dan de 22-jarige aanvaller (28 – 19 goals, 9 assists).

Championship 2023/’24
SpelerTeam  Goals  Assists  Goals en assists
Adam ArmstrongSouthampton211334
Sam SzmodicsBlackburn Rovers27431
Crysencio SummervilleLeeds United19928
Morgan WhittakerPlymouth Argyle19827
Kiernan Dewsbury-HallLeicester City121426

Ferdi Kadioglu heeft deze zomer, net als Wieffer, een transfer naar Brighton verdiend. In zijn geval mede dankzij een ijzerstek Europees Kampioenschap. Alleen Lamine Yamal (16) en Joshua Kimmich (15) creëerden meer kansen uit open spel dan de oud-NEC’er (12, net als Cody Gakpo). Kadioglu verliet de Keuken Kampioen Divisie als tiener en is uitgegroeid tot een volwassen prof die indruk heeft gemaakt in de Turkse competitie. Afgelopen seizoen was hij daar de veldspeler met de meeste minuten (3327) en slechts twee spelers veroverden meer ballen dan hij (250).

Dat er soms niet eens een tussenstap nodig is om naar één van de vijf grootste competities van Europa te gaan, bewees Dailon Livramento. Hij verliet deze zomer de Keuken Kampioen Divisie na 64 wedstrijden, waarin hij twintig doelpunten liet aantekenen. Met die achtergrond verdiende de international van Kaapverdië een transfer naar het Italiaanse Hellas Verona. Hij maakte vorig seizoen nog zestien doelpunten in 35 wedstrijden voor MVV Maastricht. Slechts twee spelers met minimaal vijf doelpunten in afgelopen jaargang op dit niveau hadden minder minuten per doelpunt nodig dan Livramento (115).

Deel via:

Verder lezen

Cover Image for Samenvatting MVV Maastricht – FC Volendam (13-09-2024)
Samenvatting MVV Maastricht – FC Volendam (13-09-2024)

Samenvatting van de wedstrijd MVV Maastricht – FC Volendam (2-2) van 13 september 2024.

Cover Image for Samenvatting FC Den Bosch – ADO Den Haag (13-09-2024)
Samenvatting FC Den Bosch – ADO Den Haag (13-09-2024)

Samenvatting van de wedstrijd FC Den Bosch – ADO Den Haag (2-0) van 13 september 2024.

Cover Image for Samenvatting VVV-Venlo – Jong FC Utrecht (13-09-2024)
Samenvatting VVV-Venlo – Jong FC Utrecht (13-09-2024)

Samenvatting van de wedstrijd VVV-Venlo – Jong FC Utrecht (3-2) van 13 september 2024.